Rotterdam, 24 mei 2022 – Stedin Groep heeft vandaag met succes een groene obligatie uitgegeven van 500 miljoen euro. Dit kapitaal wordt geïnvesteerd in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet om de energietransitie mogelijk te maken. In 2019 en 2021 gaf het netwerkbedrijf ook al groene obligaties uit. Inmiddels heeft Stedin Groep 1,5 miljard euro aan groene obligaties uitgegeven. 

De lening van € 500 miljoen heeft een looptijd van 8 jaar, een uitgifteprijs van 99,318% en een couponrente van 2,375% (effectieve rente van 2,47%). Stedin Groep heeft met deze uitgifte bestaande maar ook nieuwe duurzame investeerders aan zich kunnen binden. De uitgifte is ruim 1,9 keer overtekend. Dit heeft tevens meegeholpen aan de uitstekende voorwaarden waartegen de lening is uitgeven. De obligatie is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

8 miljard aan investeringen

Stedin investeert de komende tien jaar 8 miljard euro om het energienet toekomstbestendig te maken. Dit is voorwaardelijk om de energietransitie te laten slagen, maar ook om de groeiende economie en woningbouw te faciliteren. Tegelijkertijd wordt onderhoud gepleegd om de netten betrouwbaar en veilig te houden. 

CFO Danny Benima: “De investeringen die hiervoor nodig zijn, financieren we deels uit inkomsten en leningen die we aangaan, zoals door de uitgifte van deze groene obligatie. Met het groeien van de schuldportefeuille neemt de noodzaak voor aanvullend eigen vermogen toe. Daarom roepen wij het Rijk, provincies en niet-aandeelhoudende gemeenten in ons verzorgingsgebied op om aanvullend te participeren in Stedin Groep. Hierover voeren wij al geruime tijd gesprekken.”

Bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De opbrengst van de uitgifte wordt aangewend voor een brede reeks duurzame projecten zoals het aansluiten van nieuwe windmolens en zonneparken op het elektriciteitsnetwerk en duurzame huisvesting. De projecten komen voort uit de One Planet-strategie van Stedin en dragen bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties die betrekking hebben op betaalbare en duurzame energie (SDG 7), duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11) en klimaatactie (SDG 13). De uitgifte van deze groene obligatie is gebaseerd op het Green Finance Framework.