Persbericht

Stedin Groep geeft nieuwe eeuwigdurende hybride obligatie uit van €500 miljoen

  • Stedin Groep heeft met succes een nieuwe hybride obligatie van €500 miljoen uitgegeven met een couponrente van 1,500% .
  • Het bedrijf heeft tevens aangekondigd een vrijwillig terugkoop aanbod uit te brengen op de bestaande hybride obligatie van €500 miljoen met een rente van 3,250%, waarvan de eerste aflossingsdatum in december 2021 valt.
  • Het terugkoopaanbod verloopt op 29 maart om 17:00 uur en de resultaten worden op 30 maart gepubliceerd.
  • Beide transacties sluiten aan bij Stedin’s doelstelling om een permanente laag van hybride kapitaal in de balans op te nemen om ervoor te zorgen dat het bedrijf de energietransitie mogelijk kan maken    

Rotterdam, 23 maart 2021 - Stedin Groep heeft vandaag met succes een eeuwigdurende achtergestelde hybride obligatie uitgegeven. De obligatie heeft een couponrente van 1,500% en is vervroegd aflosbaar in maart 2027. Het bedrijf heeft tevens aangekondigd een terugkoop aanbod uit te brengen op de bestaande hybride obligatie om zo de kapitaalstructuur proactief te beheren. 

De uitgifte van de hybride obligatie is goed ontvangen door een brede groep institutionele beleggers. Het definitieve orderboek bedroeg €1,75 miljard, waarmee de overschrijving op een gezond niveau van 3,5 keer het aanbod lag. De geplande datum voor de afwikkeling van de nieuwe hybride obligatie is 31 maart 2021. De couponrente van 1,500% is ruim lager dan de 3,250% op de huidige hybride obligatie, wat betekent dat deze hybride herfinanciering leidt tot een daling van Stedin’s kapitaalkosten. 

De opbrengsten van de hybride obligatie zijn bestemd voor algemene bedrijfsdoeleinden, met een nadruk op de energietransitie. In verband met alle investeringen die nodig zijn voor het energienetwerk en de energietransitie, zal Stedin Groep tussen nu en 2030 zo’n €7 miljard gaan investeren. In 2020 heeft Stedin Groep aangekondigd dat het bedrijf, om financieel gezond te blijven, de komende jaren €750 miljoen tot €1 miljard extra eigen vermogen nodig zal hebben. Er hebben intensieve gesprekken plaatsgevonden met de aandeelhouders over hoe dit gerealiseerd kan worden. Daarnaast is Stedin in gesprek met de toezichthouder over hoe het reguleringsmodel beter afgestemd kan worden op de uitdagingen van de energietransitie en worden er interne maatregelen genomen in verband met de doelstelling om financieel gezond te blijven. 

De obligatie zal onder IFRS worden geboekt als eigen vermogen. S&P Global Ratings heeft 50% bestempeld als equity credit en heeft aan de hybride obligatie een BBB rating toegekend. Stedin is bij deze transactie ondersteund door ING en NatWest Markets die waren aangewezen als Global Coordinators en Structuring Advisers. Ten aanzien van het overnamebod hebben ING, MUFG, NatWest Markets en Rabobank opgetreden als Joint Bookrunners en Dealer Managers. 

De nieuwe hybride obligatie is genoteerd op de gereguleerde markt van Euronext Amsterdam en is geaccepteerd voor clearing via Euroclear en Clearstream in Luxemburg. De ISIN code van de obligatie is XS2314246526. en de gemeenschappelijke code is 231424652. De prospectus van de hybride obligatie is te vinden op de pagina Investor Relations.